05.10.2017

Milloin yksinhuoltajuus? – Perusteet ja käytäntö

Vanhempien ero aiheuttaa suuria muutoksia lasten ja vanhempien elämään. Lapsen huolto tarkoittaa oikeutta päättää lapsen asioista, esimerkiksi terveydenhoidosta, koulutuksesta ja asuinpaikasta. Lapsen huollosta on erotettava lapsen asuminen ja tapaamisoikeus. Lapsi asuu aina toisen vanhemman luona. Pääsääntöisesti lapsella on myös aina oikeus tavata vanhempaa, jonka luona tämä ei asu.

Yksinhuoltajuus ei ole itseisarvo, mutta joskus se voi olla välttämätöntä. Oikeudessamme pääsääntönä on yhteishuoltajuus. Yksinhuoltajuutta voi hakea käräjäoikeudelta, jos sille on perusteita. Toimistollamme on vahvaa osaamista vaativista huoltajuuskiistoista. Ota meihin yhteyttä, niin selvitetään tilanteesi. Teemme kaikkemme auttaaksesi sinua löytämäään ratkaisun tilanteesi, oli se kuinka vaikea tahansa. Puhelinyhteydenotto on aina maksuton ja alkutapaaminen on maksuton, jos se ei johda toimeksiantoon.

Yksinhuoltajuus voidaan määrätä, jos yhteishuoltajuus ei toimi eikä turvaa lapsen huoltoa. Yksinhuoltajuutta puoltavia tilanteita ovat esimerkiksi seuraavat:

  • vanhemmilla ei ole keskusteluyhteyttä ollenkaan,
  • vanhemmilla on erilaiset kasvatusperiaatteet,
  • vanhempien välit ovat hyvin riitaiset eikä kyse ole eroon liittyvästä vähäisestä riidasta,
  • toinen vanhempi ei kykene pitämään huolta lapsesta tai
  • huolto ei toimi esimerkiksi toisen vanhemman asuessa toisessa maassa.

Huollon määrääminen ei ole kaavamaista vaan se perustuu tilanteen kokonaisarviointiin. Tuomioistuin tekee arvioinnin tilanteesta ja päättää sopivimman huoltomuodon sen perusteella. Ole meihin yhteydessä, niin selvitämme onko sinun mahdollista saada yksinhuoltajuus.