12.09.2019

Laiton irtisanominen ja työoikeus – milloin potkut ovat laittomat?

Työnantajan aloitteesta tapahtuva työsuhteen irtisanominen on mahdollista vain työsopimuslain mukaisilla perusteilla. Työntekijän irtisanominen ei saa siten olla mielivaltaista tai muutoin perusteetonta. Työlainsäädäntö sekä sen pohjalta muodostunut oikeuskäytäntö määrittää irtisanomisperusteiden tarkan sisällön ja alan. Työoikeus ja työlainsäädäntö suojaa yhtä lailla kaikkia työsuhteisia työntekijöitä, olit sitten työsuhteinen johtaja, asiantuntija, toimihenkilö, muuta työtä tekevä tai duunari. Työnantajan suorittama perusteeton irtisanominen on mahdollista aina riitauttaa kahden vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Toimitusjohtajaa koskevat kuitenkin eri säännöt.

Työsopimuslaki rajaa irtisanomisen perusteita siten, että työsopimuslain mukainen työsuhteen irtisanomisen syy voi olla 1) työntekijän henkilöön liittyvään syy, eli henkilökohtainen peruste irtisanomiselle tai 2) taloudellinen ja tuotannollinen syy. Taloudellisista ja tuotannollisista syistä on kysymys myös, jos työpaikalla järjestetään yhteistoimintaneuvottelut eli YT-neuvottelut.

Työntekijän mahdollinen korvaus laittomasta irtisanomisesta on enintään 24 kuukauden palkka riippuen työnantajan menettelystä, irtisanomisen laadusta ja luonteesta sekä muista seikoista. Korvaustaso on siten sidottu palkansaajan asemaan, ja asiantuntijan tai johtajan korvaus irtisanomistilanteessa on heidän palkkansa mukainen. Usein vaihtoehtona riidan pitkittymiselle on irtisanomispaketti ja maksettava eroraha eli niin sanottu kultainen kädenpuristus.

Työpaikoilla ja ihmisten välisessä kanssakäymisessä syntyy väistämättä myös erilaisia konfliktitilanteita, jotka saattavat joskus johtaa irtisanomisen uhkaan. Työnantaja on työntekijää vahvemmassa asemassa, minkä vuoksi työlainsäädännöllä suojataan työntekijää, eikä irtisanomisen peruste saa olla epäasiallinen. Työntekijän on siksi aina ottaa avuksi työoikeuteen perehtynyt lakimies. Mikäli epäilet, että työnantajasi uhkaa irtisanoa sinut tai epäilet irtisanomisesi laillisuutta, ota meihin yhteyttä. Toimistomme kokeneet työoikeusasiantuntijat ovat käytössäsi tilanteesi selvittämiseksi.

Mitä aikaisemmin otat meihin yhteyttä, sitä paremmin voimme varmistaa oikeusturvasi toteutumisen. Työnantaja käyttää usein omia lakimiehiään irtisanomisen toteuttamisessa. Työoikeuteen liittyvä terminologia ja oikeuskäytäntö ei aina ole siihen perehtymättömälle selvää, vaikka työntekijä olisikin esimies- tai asiantuntija-asemassa. Siksi varmistaaksesi kannaltasi parhaan lopputuloksen, on hyvä hankkia avuksesi oma lakimies.

Ottamalla yhteyttä meihin, saat tilanteeseesi neuvoja. Neuvova lakimies on usein se tekijä, joka takaa oikeuksiesi toteutumisen. Et jää yksin ja seisomme vierelläsi prosessin loppuun asti. Selvitämme puolestasi sen, että onko työnantajan noudattama menettely oikea irtisanomismenettely, onko irtisanomiselle perusteet ja mikäli sinut on irtisanottu laittomasti, minkä tasoiseen korvaukseen olet oikeutettu. Mikäli tarjolla on eropaketti, arvioimme sen kohtuullisuuden ja autamme tarvittaessa oikeuksiesi mukaisen paketin neuvottelemisessa.

Olemme aina avoimia asiakkaidemme kanssa ja mikäli asiaa ei kannata viedä eteenpäin, emme myöskään suosittele sitä. Kerromme myös näkemämme riskit siten, että asiakkaamme voi tehdä sen pohjalta harkitun päätöksen. Tutustu myös muihin palveluihimme yksityisasiakkaille ja yritysasiakkaille.