12.04.2017

Mitkä ovat rikoksen uhrin oikeudet?

Kun sinä olet tai läheisesi on joutunut rikoksen uhriksi, on hyvä olla yhteydessä asiantuntevaan lakimieheen. Lakimies voi auttaa jaksamaan vaikeassa tilanteessa ja selvittää sinulle tai omaisellesi menettelyn kulkua ja oikeuksianne. Uhria avustavan lakimiehen tärkein tehtävä on huolehtia uhrin oikeuksien toteutumisesta ja avustaa uhrille maksettavien korvausten määrittämisessä. Näitä korvauksia on osattava vaatia, missä asiansa osaava lakimies on korvaamaton apu.

Uhria avustavan lakimiehen tehtävä alkaa pääsääntöisesti sen jälkeen, kun epäillystä rikoksesta on nostettu syyte. Kun rikossyyte on nostettu, uhrin tai omaisen lakimieskustannukset on mahdollista saada korvatuksi valtion maksamana oikeusapuna tai vakuutuspohjaisena oikeusturvana. Rikosilmoituksen tekemiseen ei pääsääntöisesti tarvitse lakimiesapua, mutta neuvomme mielellämme tässä puhelimitse. Uhrin on mahdollista saada avustaja määrätyksi jo rikosilmoitusta seuraavaan esitutkintavaiheeseen tietyin edellytyksin, joita kuvataan enemmän tässä artikkelissa.

Ota yhteyttä jo tänään sivun oikeassa laidassa olevalla yhteydenottolomakkeella tai puhelimitse. Alkutapaaminen on aina maksuton, jos se ei johda toimeksiantoon. Selvitämme puolestasi, oletko oikeutettu ilmaiseen lakimieheen. Avustamme kaikissa rikosasioissa.

Rikoksen uhri on yleensä oikeutettu korvauksiin tekijältä. Tällaisena korvauksena maksetaan ensinnäkin vahingonkorvausta rikoksesta syntyneistä henkilövahingoista, eli henkilölle itselleen sattuneista vahingoista. Tällaisia vahinkoja ovat esimerkiksi vammat, kipu ja särky. Tietyistä vakavista rikoksista kuten seksuaalirikoksista, vapaudenriistoista ja tapon, murhan tai surman yrityksestä, törkeästä pahoinpitelystä tai sen yrityksestä maksetaan lisäksi uhrille kärsimyskorvauksia. Henkirikoksen uhrin omaisten on myös mahdollista saada kärsimyskorvauksia. Myös esinevahingot ja taloudelliset vahingot on mahdollista saada korvattaviksi. Valtiokonttori maksaa ison osan uhrin korvauksista ja perii ne myöhemmin tekijältä.

Edellä mainitun lisäksi henkirikoksissa on mahdollista saada korvatuksi hautauskuluja ja elatuksen menetystä. Myös oikeudenkäyntikuluja on mahdollista saada korvatuksi niissäkin tilanteissa, joissa uhri tai omainen ei ole oikeutettu oikeusapuun tai oikeusturvaan.